یکی از کارهایی که روی پنبه انجام میشود مرسریزه کردن پنبه است که با سود 28 تا 32 درجه بومه (Baumé) انجام میشود، این عملیات باعث درخشندگی و استحکام لیف پنبه میگردد (سطح مقطع لوبیایی شکل لیف به دایرهای تغییر پیدا میکند)
مراحل کار:
خیس کردن پنبه به وسیلهی آب با دمای بالا و استفاده از نفوذ دهنده؛
تماس لیف با سود 32 درجه بومه؛
شستشوی محصول با اسید رقیق برای خنثی سازی.
عملیات مرسریزاسیون به دو صورت انجام میشود:
مرسریزه با کشش
مرسریزه بدون کشش
در حالت اول شاهد استقامت، استحکام، جذب رنگ و رطوبت بیشتر هستیم.
در حالت دوم تنها جذب رنگ بهبود مییابد و درخشندگی و ماندگاری آن کمی بهتر میشود.
پنبه در اثر مرسریزه شدن جذب و درخشندگی بهتری پیدا میکند، به این دلیل که سود سوز آور با غلظت مناسب توانایی نفوذ مابین زنجیرهای مولکولی سلولز را داراست و عوامل OHرا به ONaتبدیل میکند؛ همین عامل باعث آزاد شدن و فعال شدن OHشده و همین عامل OHاست که باعث افزایش جذب رنگ و مواد شیمیایی میشود.
همچنین باعث شکسته شدن پیوند هیدروژنی موجود بین زنجیرهای مولکولی شده و زنجیر را آزاد میکند تا در صورت کشش وارده بتوانند به آسانی روی یکدیگر لغزیده و آرایش یابند.
سوال این است که چرا شکل سطح مقطع تغییر میکند؟ عملیات مرسریزاسیون پنبه در اثر نفوذ سود به درون پنبه غلظت محلول درون پنبه بالا رفته و در اثر فشار اسمزی مقداری آب به درون لیف نفوذ کرده و باعث تورم لیف میشود، به گونهای که سطح الیاف از شکل لوبیایی به شکل دایرهای تبدیل میشود و در نتیجه درخشندگی آن افزایش پیدا میکند.
عملیات مرسریزاسیون پنبه
آموزشی الیاف پنبه باشگاه الیاف و نخ در ایران خرید آنلاین الیاف پنبه خرید اینترنتی نخ مرسریزه نوآوری در تولید